• 2024 vine cu taxe crescute.
  • Crește TVA-ul de la 5% la 9% pentru locuințele care au valoarea maximă de 600.000 lei.
  • De la 1 ianuarie crește TVA-ul de la 5% la 9% pentru produsele bio și eco.

Bugetul pe 2024 poate să repete problema bugetară din 2023, când la jumătatea anului au fost introduse măsuri fiscale care au crescut taxele. Se triplează impozitul pentru micile întreprinderi, crește TVA-ul, inclusiv la locuințe.

Cât va câștiga statul din TVA în 2024?

„Cred că va fi o mare diferență între cât va câștiga statul din TVA și cât speră că va câștiga. La fel cum s-a întâmplat și în 2023. Guvernul și-a bugetat venitul de 120 de miliarde din TVA, o creștere de 15% care nu prea are baze reale dacă ne uităm în economie.

Pe ce se poate baza? În primul rând, pe inflație. Atunci când cresc prețurile, crește automat și TVA-ul plătit la acele prețuri, pentru că TVA-ul este procentual. În al doilea rând, creșterea consumului și a vânzărilor din magazine. Cu cât devine mai mult, cu atât se încasează mai mult TVA. Acestea sunt chestiunile pe care s-ar putea baza și, totuși, niciuna dintre ele nu este chiar sigură pentru că inflația este așteptată să scadă. Nu se știe exact dacă va scădea mai abrupt, iar consumul, nu știm ce va fi în 2024.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

Guvernul speră într-un mod, foarte, foarte optimist să obțină bani în plus din digitalizarea fiscului și chiar a bugetat această digitalizare în loc să fie prudenți și să nu facă asta. Și-au bugetat și cheltuielile, aici este problema. Dacă bugetau doar încasările era ok. Cheltuielile nu le mai poți retrage, și atunci ce faci? Te împrumuți și crești deficitul”, a declarat Răzvan Botea, editor ZF, la Aleph News.

Citește și