• Alex Filip a făcut plângere pentru că a fost șicanat în trafic de mai multe ori
  • Polițiștii nu au făcut nimic pe motiv că nu a fost lovit de șoferii agresivi
  • Marți a fost aruncat de pe bicicletă și depune plângere penală împotriva șoferului
  • Polițistul a urgentat procedura când accidentul a devenit viral
  • Nu există lege pentru șicanarea în trafic și lipsesc campaniile de responsabilizare

Alex Filip, șofer de raliu, lovit marți seara de o mașină și aruncat de pe bicicletă, povestește că a mai avut probleme cu șoferi neatenți la bicicliști. Unii îl depășesc razant, alții îi taie calea. Lipsesc campaniile de prevenție și responsabilizare a șoferilor români în legătură cu respectul pentru bicicliști. Lipsesc pistele pentru biciclete, iar cele care există sunt des ocupate de mașini parcate.

Nu există lege pentru șicanarea în trafic, iar agenții de poliție pot amenda șoferii, după caz, pentru semne obscene cu amendă până la 1000 de lei sau pentru depășire sau staționare neregulamentară până la 725 de lei și reținerea permisului pe 30 de zile. Alții pot fi cercetați pentru tulburarea liniștii și ordinii publice, vătămare corporală sau ucidere.

Robert Lazăr, un biciclist din Brașov, a fost amenințat de șoferi care staționau pe pistele de bicicletă. Uite o discuție între el și un șofer:

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

„Nu ați parcat prea bine aici, vă rog frumos să mutați mașina“

„Ce vrei?“

„Să mutați mașina, ați parcat pe banda de biciclete“

„N-ai pe unde să treci?“

Iată ce mărturisește Alex Filip: „Enervat, frustrat poate și cu o lipsă totală de discernământ a tras de volan dreaptă încercând să mă sperie. Am căzut și putea fi și mai rău. Poate chiar să îmi pierd viața. Toți cicliștii, pietonii ne confruntăm cu astfel de situații și nu avem ecou, nu există o responsabilizare din partea autorităților. Am scăpat doar aici la ochi, umăr și cot. Îmi doresc ca șoferul să plătească pentru ceea ce a făcut. În locul meu poate fi copilul tău sau doamna care trece acum pe stradă, iar un astfel de șofer nu are voie să meargă pe drumul public.“

„Am mai fost în astfel de situații. Am sunat la 112 și am spus: am pățit acest eveniment provocat de șoferul mașinii cutare. Întrebarea de fiecare data a fost: – Ați pățit ceva? V-a lovit? – Nu? – Păi și atunci? … cum ar veni: de ce m-ai sunat? Noi ce să facem acum, bine că ai scăpat cu viață“, povestește Alex.