• Capacitatea de distingere a realității este pusă la încercare odată cu dezvoltarea inteligenței artificiale.
  • Inteligența artificială este din ce în ce mai mult discutată atât la nivel național, cât și la nivel global, în special pe plan guvernamental.
  • Dezvoltarea rapidă a tehnologiei îi îngrijorează pe experți, aceștia au realizat o serie de studii care arată impactul inteligenței artificiale asupra creierului uman.

Experții avertizează că sarcina oamenilor de a distinge ce este real și ce este generat de inteligență artificială va fi o povară mintală și cognitivă majoră, scrie The Guardian.

Context

Această analiză a venit în mintea cercetătorilor din cauza unei serii de evenimente nefericite generate prin A.I. Unul dintre cele mai bune exemple a fost video-ul fake cu Vladimir Putin în care anunță mobilizarea atacului din Ucraina.

Ca răspuns, ucrainieni au început să intensifice ofensiva până când s-a dovedit că videoclipul era fake și a fost creat prin intermediul inteligenței artificiale.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Ce au descoperit cercetătorii

Karen Silverman, membră a World Economic Forum’s A.I. Global Council, a avertizat va fi dificil pentru consumatori să înțeleagă ce este real și acest fapt va avea consecințe masive asupra sănătății mintale, dar și asupra securității naționale.

„Modul în care ne gândim la date, informații și cunoștințe se va schimba.” , a declarat Karen.

Dezinformarea poate fi, de asemenea, o povară cognitivă. Aceasta poate avea un efect persistent asupra raționamentului nostru, chiar dacă a fost corectată după puțin timp.

Inteligența artificială poate fi folosită pentru a crea convingeri și amintiri false care ne afectează direct comportamentul. De exemplu ce alimente vom mânca sau modul în care ne amintim diferite știri.

Datele arată că americanii erau deja îngrijorați de conceptul de dezinformare, chiar înainte de boom-ul A.I.

Luna trecută, administrația Biden a introdus o serie de acțiuni pentru a gestiona efectele inteligenței artificiale, una dintre clauze este interzicerea generării videoclipurilor și imaginilor.

Citește și: