• Bolile cardiovasculare reprezintă una dintre principalele cauze de deces la nivel mondial.
  • Studiile au arătat în mod constant o legătură între nivelurile de vitamina D și riscul de boli cardiovasculare.
  • Vitamina D ajută la reglarea cantității de calciu și fosfat din organism.

Suplimentele de vitamina D pot reduce riscul de evenimente cardiovasculare grave, cum ar fi atacurile de cord, la persoanele în vârstă, potrivit celui mai mare studiu de acest tip. Bolile cardiovasculare (BCV) reprezintă una dintre principalele cauze de deces la nivel mondial. Se preconizează că numărul bolilor cardiovasculare va crește pe măsură ce populația continuă să îmbătrânească, iar bolile cronice devin mai frecvente, relatează The Guardian.

Studiile observaționale au arătat în mod constant o legătură între nivelurile de vitamina D și riscul de boli cardiovasculare. Cu toate acestea, studiile randomizate controlate nu au găsit anterior nicio dovadă că suplimentele au prevenit evenimentele cardiovasculare, posibil din cauza diferențelor de proiectare a studiilor care pot afecta rezultatele.

În prezent, un studiu randomizat controlat la care au participat peste 21.000 de persoane cu vârsta de peste 60 de ani sugerează că suplimentele de vitamina D ar putea reduce riscul de evenimente cardiovasculare majore. Constatările au fost publicate în revista cu referenți de specialitate The BMJ.
Cercetătorii au subliniat faptul că diferența absolută de risc a fost mică, dar au spus că acesta a fost cel mai mare studiu de acest gen de până acum și că acum se justifică o evaluare suplimentară.

Recomandări

BLINKEN, AVERTISMENT CĂTRE CHINA
O NUNTĂ CU PERIPEȚII
AI LIBER LA TREN
400 DE CADAVRE, GĂSITE ÎN GAZA
CE FILM VEZI AZI?
JOE BIDEN, DECLARAȚIE ȘOCANTĂ

Cum contribuie suplimentele cu vitamina D la reducerea bolilor cardiovasculare

Aceste constatări indică faptul că suplimentarea cu vitamina D ar putea reduce incidența evenimentelor cardiovasculare majore”, au scris autorii australieni. Este nevoie de mai multe studii, dar aceștia au spus că acest lucru sugerează că gândirea anterioară conform căreia suplimentele de vitamina D nu modifică riscul de boli cardiovasculare a fost prematură”.

Studiul, care a fost condus de institutul de cercetare medicală QIMR Berghofer din Queensland în cadrul programului său de sănătate a populației, a fost realizat între 2014 și 2020 și a implicat 21.315 australieni cu vârste cuprinse între 60 și 84 de ani care au primit în mod aleatoriu un supliment de vitamina D sau un placebo administrat pe cale orală la începutul fiecărei luni timp de până la cinci ani.

În timpul studiului, 1.336 de persoane au suferit un eveniment cardiovascular major – 6,6% în grupul placebo și 6% în grupul cu vitamina D. Rata evenimentelor cardiovasculare majore a fost cu 9% mai mică în grupul cu vitamina D comparativ cu grupul placebo, echivalentul a 5,8 evenimente mai puține la 1.000 de participanți. Rata atacului de cord a fost cu 19% mai mică în grupul cu vitamina D. Nu a existat nicio diferență în ceea ce privește riscul de accident vascular cerebral între cele două grupuri.

Suplimentele cu vitamine ajută la reglarea calciului și fosfatului din organism

În general, cercetătorii au calculat că 172 de persoane ar trebui să ia lunar suplimente de vitamina D pentru a preveni un eveniment cardiovascular major. Cercetătorii au recunoscut limitările studiului și au spus că este posibil ca rezultatele să nu se aplice altor populații. Cu toate acestea, acesta a fost un studiu de mare amploare, cu un nivel extrem de ridicat de retenție și aderență și cu date aproape complete privind evenimentele cardiovasculare și rezultatele mortalității.

Vitamina D ajută la reglarea cantității de calciu și fosfat din organism. Aceste substanțe nutritive sunt necesare pentru a menține sănătatea oaselor, a dinților și a mușchilor. În Marea Britanie, sfatul guvernului este ca toată lumea să ia în considerare administrarea unui supliment zilnic de vitamina D în timpul toamnei și iernii.

Citește și