• Personalitatea oamenilor poate influența dacă obiceiurile zilnice sunt sau nu sănătoase sau nesănătoase pentru creier.
  • Noua analiză s-a concentrat pe: conștiinciozitate, extraversiune, deschidere către experiență, neuroticism și agreabilitate.
  • Studiile au inclus mai mult de 44.000 de persoane – dintre care 1.703 au ajuns să dezvolte demență.

O echipă de la Universitatea Northwestern din Chicago a raportat că anumite trăsături de personalitate – conștiinciozitate, sociabilitate și pozitivitate – par să scadă șansele ca o persoană să fie diagnosticată cu demență. Pe de altă parte, a fi nevrotic și mai negativ în ceea ce privește perspectivele și comportamentul a fost legat de un risc mai mare de declin mental, a constatat același studiu, scrie UPI.

Personalitatea oamenilor poate influența dacă obiceiurile zilnice sunt sau nu sănătoase sau nesănătoase pentru creier, a explicat o echipă condusă de cercetătoarea Eileen Graham, profesor asociat de științe sociale medicale la Northwestern.

„Neuroticismul este legat de declinul demenței, iar persoanele cu neuroticism sunt mai predispuse la anxietate, dispoziție și îngrijorare, în timp ce persoanele conștiincioase sunt mai predispuse să facă exerciții fizice, să facă și să meargă la consultații medicale preventive și să bea mai puțin”, a declarat Graham într-un comunicat de presă al universității.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
OLIVIA RODRIGO NU MAI CÂNTĂ ÎN UK
SUNT INDIA ȘI JAPONIA XENOFOBE?
BRITNEY ȘI SAM ÎNCHEIE DIVORȚUL

„Așadar, poate că acolo ar putea fi utilă o intervenție pentru a îmbunătăți comportamentele de sănătate ale cuiva pentru rezultate mai bune în materie de sănătate”, a motivat Graham. Noua analiză s-a concentrat pe ceea ce psihologii numesc de mult timp trăsăturile de personalitate „Big Five”: conștiinciozitate, extraversiune, deschidere către experiență, neuroticism și agreabilitate.

Cum te afectează trăsăturile negative

Echipa lui Graham a analizat datele din opt studii. Împreună, studiile au inclus mai mult de 44.000 de persoane – dintre care 1.703 au ajuns să dezvolte demență.

Scorurile ridicate pentru trăsăturile negative, cum ar fi neuroticismul și stările emoționale negative, plus scorurile scăzute pentru conștiinciozitate, extraversiune și afectivitate pozitivă, toate au părut să crească șansele de demență. În schimb, echipa a constatat că scorurile ridicate la deschiderea către experiență, agreabilitatea și satisfacția în viață au fost asociate cu un risc mai mic de declin cerebral.

Aceste tendințe s-au menținut chiar și după ce cercetătorii au eliminat alte influențe, cum ar fi vârsta, sexul și nivelul de educație. De asemenea, nu a existat nicio dovadă că deteriorarea fizică a creierului a jucat un rol în aceste constatări, au remarcat Graham și colegii săi.

În schimb, trăsăturile pozitive de personalitate ar putea, de-a lungul vieții, să le confere oamenilor rezistență la boli precum Alzheimer și alte demențe – chiar dacă aceștia nu sunt conștienți de acest lucru.

Citește și