• Universitatea Cambrige: Răspunsul s-ar afla la elefanți, balene și meduze nemuritoare.
  • Leziunile ADN-ului  sunt produse de razele UV, poluanți din aer și alimentele carbonizate.
  • Reparațiile ADN-ului previn acumularea de mutații genetice care, duc la boli, la moarte și la bătrânețe.

Cercetătorii de la Universitatea Cambrige cred că au găsit secretul tinereții iar acesta ar putea ieși la lumină în următorul deceniu. Cheia longevității se pare că s-ar găsi la anumite animale care au capacitatea de a-și repara daunele din ADN-ul lor.

Ce animale au abilitatea de a se regenera rapid?

Cum să ne menținem mai mult tineri? Răspunsul l-ar avea elefanții , balenele și meduzele nemuritoare, care mai mult au și rezistență la cancer. Se caută recrearea acestor abilități pentru a le transmite la oameni, ceea ce ar permite întinerirea celulelor și ar întârzia afecțiunile care apar odată cu înaintarea în vârstă. Organismul nostru acumulează leziuni ale ADN-ului pe măsură ce suntem expuși

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

la razele UV de la soare,la poluanții din gazele de eșapament ale automobilelor și din industrie și chiar la alimentele carbonizate. Reparațiile ADN-ului previn acumularea de mutații genetice care, duc la boli, bătrânețe și chiar la moarte

De ce au totuși aceste mamifere secretul tinereții?

Atât elefanții cât și balenele au gene unice legate de rezistența la cancer și de repararea leziunilor ADN. Oamenii au două gene numită p53, comparativ cu cele 20 ale elefantului. De aceea oamenii de știință cred că este motivul pentru care, în ciuda dimensiunii lor mari, au o rată estimată a mortalității de cancer de aproximativ 4,8%.

La oameni, acest număr este de 11 până la 25 la sută.

Dacă balenele ar avea același risc de cancer per celulă ca și oamenii, înmulțit cu cvadrilioanele lor de celule, ele nu ar ajunge niciodată la prima lor aniversare. Acest lucru sugerează că balenele trebuie să aibă mecanisme mai bune de rezistență la cancer decât oamenii.

Iar o meduză „nemuritoare” ar putea deține indicii anti-îmbătrânire în rândul oamenilor, deoarece este singura specie de acest gen capabilă să revină la starea juvenilă și să crească din nou până la stadiul de adult de-a lungul întregii sale vieți.

Ce „superputere” au meduzele?

Meduza își activează această „superputere” pentru a evita prădătorii, ceea ce îi permite să se transforme într-un chist, apoi se formează ca polip atașat de fundul mării. Când amenințarea dispare, creatura pornește din nou pe drumul spre maturitate.

Datorită acestui fapt, poate repara daunele genetice și poate reveni la stadii anterioare de dezvoltare. Chiar și după ce a atins maturitatea sexuală, meduza nemuritoare se poate transforma din nou în larvă.

Citește și