• O eroare de sistem le-a permis oamenilor din Etiopia să extragă sume de bani după bunul plac de la Banca Comercială din Etiopia.
  • Cine returnează banii nu va fi acuzat de infracțiune, spune președintele băncii.
  • Pierderea suferită a fost mică în comparație cu activele totale ale băncii.

Cea mai mare bancă comercială din Etiopia încearcă să recupereze sume uriașe de bani după o eroare de sistem care le-a permis clienților să extragă bani după bunul plac, scrie BBC.

Clienții au descoperit sâmbătă că pot extrage mai mulți bani decât aveau în conturi la Banca Comercială din Etiopia.

Peste 40 de milioane de dolari au fost extrași sau transferați la alte bănci, a raportat presa locală.

Recomandări

AVEM PRINTRE CELE MAI MICI PREȚURI LA ENERGIE
BLINKEN, AVERTISMENT CĂTRE CHINA
UNDE MERGI ÎN VACANȚA DE PAȘTE?
AZI FACI SPORT ÎN PARCUL COPIILOR
JOE BIDEN, DECLARAȚIE ȘOCANTĂ
O NUNTĂ CU PERIPEȚII

A durat ore întregi pentru ca banca să înghețe tranzacțiile.

O mare parte din bani a fost extrasă de studenți, a declarat luni președintele băncii, Abe Sano.

Știrea privind eroarea de sistem a băncii s-a răspândit rapid în universități prin diferite aplicații de mesagerie sau la telefon. S-au format astfel cozi lungi la bancomatele din campus, iar un student a declarat că oamenii au extras bani până în momentul în care polițiștii au ajuns la campus și i-au dispersat.

Peste 38 de milioane de oameni au conturi bancare la Banca Comercială din Etiopia (BCE), înființată acum 82 de ani.

Banca Centrală a Etiopiei, care servește drept organism de conducere al sectorului financiar, a publicat duminică o declarație în care a spus că „o eroare” a avut loc în timpul „activităților de întreținere și inspecție”. Declarația s-a concentrat însă pe serviciul întrerupt care a avut loc după ce BCE a înghețat toate tranzacțiile. Nu a menționat suma de bani retrasă de clienți.

Nici Abe Sano nu a spus exact câți bani au fost retrași în timpul incidentului de sâmbătă, dar a spus că pierderea suferită a fost mică în comparație cu activele totale ale băncii.

El a declarat că BCE nu a fost lovită de un atac cibernetic, iar clienții nu trebuie să se îngrijoreze, deoarece conturile lor personale sunt intacte.

Cel puțin trei universități au lansat comunicate prin care îi sfătuiesc pe studenți să returneze banii care nu le aparțin și pe care i-ar fi luat de la BCE.

Cine returnează banii luați nu va fi acuzat de infracțiune, a spus Sano.

Citește și